Tips voor reisinspiratie

Het is een feit dat ik heel veel reis en op pad ben, maar hoe kom ik op het idee om naar een bepaalde land te gaan? En als ik dan heb besloten om naar een land op vakantie te gaan hoe vul ik het dan verder in? Hoe kom ik erachter wat je daar allemaal kunt doen en zien en hoe weet ik wat er allemaal mogelijk is en wat ik zelf heel graag wil doen en zien? Er zijn tegenwoordig zo enorm veel mogelijkheden om jezelf te laten inspireren, om de juiste informatie op voorhand al te achterhalen. In deze blog vertel ik je waar ik mijn inspiratie vandaan haal voor mijn trips en reizen.

1. Sociale Media

In deze moderne digitale tijd zijn we altijd online. Dit heeft naar mijn mening voor- en nadelen Het nadeel in mijn ogen is dat mensen soms te veel in de digitale wereld opgaan en hierdoor het echte leven, de werkelijkheid vergeten, zelfs als ze op reis zijn, maar dat is een hele andere discussie waar ik zo een hele andere blog aan aan kan besteden dus dat ga ik hier niet doen 😉 het grote voordeel aan social media is dat je via deze kanalen ook geinspireert kan worden. Hetzelfde doe ik ook via mijn Facebook pagina Trippen met Mariel en Instagram account trippen_met_mariel naar jullie toe, maar ik heb zelf uiteraard ook inspiratie nodig om jullie weer te kunnen inspireren. Op Facebook heb ik een account waarop ik geen enkele vriend heb. Ik volg met dit account alleen maar pagina’s die ik interessant vind. Een soort selectief nieuwsoverzicht dagelijks. Via dit account volg ik ook vele bloggers en bekekende reiswebsites. Vanuit hier doe ik enorm veel inspiratie op over de bestemmingen die ik wil bezoeken. Zo had ikzelf nog nooit gehoord van de kanaaleilanden, maar door een gedeeld artikel via een pagina die ik volgde op Facebook zag ik de kanaaleilanden voorbij komen en dacht ik hier moet ik naar toe! Daarnaast doe ik ook veel artikelen die ik tegenkom opslaan en categoriseer ik per land/bestemming. Zodra ik dan definitief heb besloten dat ik op reis naar een bepaalde plek ga pak ik deze opgeslagen links in de desbetreffende mappen op mijn Facebook account erbij en ga ik de artikelen lezen, maak ik aantekingen, old fashion, met een pen en papier op een kladblok.

2. Groepen op Facebook & aanbevelingen van anderen

Naast dat je op Facebook pagina’s kunt volgen om je te laten inspireren kan je op Facebook ook lid worden van de immens vele groepen die er bestaan. Zodra ik naar een bepaald land op reis ga kijk ik op Facebook welke groepen er van het desbetreffende land bestaan, kijk ik hoeveel leden er zijn en wordt ik lid van de groepen zodra deze mij interressant lijken. Het handige van deze groepen is dat je met de zoekfunctie kan zoeken in de eerder geposte berichten, vragen en reacties. Mocht je daar tussen niet vinden wat je zoekt plaats je gewoon je vraag via een openbaar bericht in de groep en in no time heb je mensen die er op reageren en jou hun persoonlijke tips en ervaringen delen. Dit vind ik echt een uitkomst, want een blog of reisgids kan er over schrijven, maar je weet nooit in hoe verre die gesponsort zijn. Juist de persoonlijke ervaringen van andere reizigers zijn de beste aanbevelingen die je kunt krijgen voor een originele, onvergetelijke ervaring. Zowel positief als negatief krijg je via deze groepen veel waardevolle informatie. Verder ontmoet je tijdens je reizen natuurlijk ook enorm veel andere reizigers en we hebben allemaal 1 ding gemeen: passie voor reizen. Ik praat dus altijd enorm veel met mensen die ik op reis tegen kom en door hen te vragen waar zij allemaal nog meer zijn geweest doe ik weer nieuwe inspiratie op voor nieuwe reizen. Echt reizen verbreed je horizon en verrijkt je leven!

3. Websites & blogs

Hierboven bij punt 1 benoemde ik het al. Bloggers, influencers en websites die over reizen gaan. In prinicpe gebruik ik de websites alleen via Facebook als ik een artikel tegenkom of ik ga op een land of bestemming googlen. Echter is er voor Azie wel echt een wesbite waar ik rechstreeks naar toe ga die ik iedereen kan aanbevelen: http://www.backpackeninazie.nl . Zodra ik heb besloten dat ik naar een land in Azie op vakantie ga kijk ik als eerste op deze website. De website backpackeninazie heeft namelijk per land een route beschikbaar waardoor je al meteen een goed globaal beeld kunt vormen van het land en dan weet je ook meteen een beetje hoeveel dagen / weken je nodig hebt om het land te bezoeken. Indien ik naar een land op reis ga wat niet in Azie ligt kijk ik vaak op de websites van bekende touroperators die georganiseerde en individuele rondreizen aanbieden welke routes zij hebben bedacht (eerlijk is eerlijk beter goed gejat dan slecht bedacht toch?). Zo heb ik bijvoorbeeld mij route en indeling van bezienswaardigheden en overnachtingsplaatsen op Santiago in Kaapverdie gedeeltelijk gekopieerd van de individuele rondreis die TUI aanbood op hun website. Ik was alleen wel €600,- per persoon minder kwijt door het zelf te regelen dan de reis kant en klaar te boeken. Voor degenen die naar Thailand op reis gaan kan ik de website http://www.tipsthailand.nl aanbevelen. Hier vindt je ook werkelijk waar alles wat je wilt weten over Thailand. Op voorhand als je inspiratie wilt opdoen, maar ook als je ter plaatse bent is het een ideale website om op terug te vallen. Voor de rest ga ik niet echt naar een website rechtstreeks, maar kom ik er op uit via de gedeelde links op de Facebook pagina’s die ik volg of zoek ik op Google naar artikelen.

4. Old fashion reisgidsen I love them!

Ondanks bijna alles digitaal via E-books en online beschikbaar is gaat er voor mij echt niks boven een old fashion, hard copy, reisgids. Je kan stukken markeren met een marker of de bladzijden vouwen zodat je dingen snel kunt opzoeken. Vanaf het moment dat ik definitief weet dat ik een bepaald land of een bepaalde stad ga bezoeken, ga ik naar mijn favoriete boekenwinkel in Rotterdam: De Donner! De Donner heeft een grote reisafdeling waar ik soms letterlijk in alle reisboeken verdwaal en wegdroom bij alle mooie reizen en bestemmingen. Ik moet altijd als ik hier naar toe ga rekening houden dat ik niks in mijn agenda heb staan, want ik kan hier gerust een uur of meer blijven hangen. Doordat elke reisgids anders is en ik vaak niet kan kiezen koop ik vaak 2 reisgidsen van een land. Loney Planet is wel met stipt echt nummer 1 voor mij. Met name op praktisch vlak zijn zij erg goed. Ze beschrijven heel goed alle mogelijkheden hoe je van A naar B komt en hoeveel tijd je er mee kwijt ben. Qua inspiratie en voor meer achtergrond informatie koop ik vaak de Ontdek serie van de ANWB erbij of de Wereld Reisgids serie van de ANWB. Veel mensen verklaren me voor gek dat ik uberhaupt nog een reisgids hard copy koop en helemaal omdat ik vaak 2 reisgidsen koop van hetelfde land. Maar echt ik verzeker je de 2 reisgidsen Loney Planet en ANWB vullen elkaar aan. Ik merk het nu ik mijn reis naar Sri Lanka aan het voorbereiden ben wederom weer dat er soms informatie die ik nodig heb mis in de Ontdek gids van de ANWB en dat ik deze wel weer terug vind in de Loney Planet en andersom. Daarnaast lichten ze beiden net even wat andere hoogtepunten uit waardoor je een alrounder beeld krijgt van een land. Ik zou het niet kunnen met alleen een Loney Planet of alleen de ANWB Ontdek reisgids voor het uitstippelen van mijn reis naar Sri Lanka. Voor stedentrips ben ik echt een groot fan van de Loney Planet Pocket Guides en hier heb ik ook altijd meer dan voldoende aan (dus geen 2e reisgids 😉 ) . Hier staan leuke stadwandelingen in, fietsroutes en local life bezienswaardigheden en / of activiteiten waardoor je de stad echt vanuit de locals hun perspectief ziet en dus meer off the beaten track de stad ontdekt. Verder kan ik qua wandelingen de Rother gidsen aanbevelen. Hier staan leuke wandelingen in beschreven tot in de details die je nodig hebt voor een wandeling in de natuur of bergen. In de Azoren en in de Ardennen heb ik erg veel aan mijn gids van De Rother gehad wat betreft de wandelingen. Conclusie: schrijf de old school reisgidsen niet af, ze zijn leuk handig en het beste voordeel, het is niet erg als je ze uit je handen laat vallen dan kan je ze nog steeds gewoon gebruiken, dat kun je van een tablet, smartphone of laptop die op de grond vallen niet met zekerheid zeggen. Daarnaast is de kans op dat je reisgids gestolen wordt zeer klein 😉

5. Tripadvisor mijn beste vriend

Tripadvisor vind ik ook een zeer waardevolle app bij het bepalen wat ik graag wil zien in een land of stad die ik bezoek. Met name bij stedentrips waar ik maar erg kort in een stad ben en keuzes moet maken vind ik Tripadvisor erg fijn werken met de bezienswaardigheden geordend op de beste score / waarderingen. Ik lees dan sowieso heel veel reviews die geschreven zijn om te bepalen of ik iets wel of niet interesant vind om te bezoeken. Meestal met mijn kleinere, kortere reizen heb ik maar 1 reisgids en dan pak ik ook vaak Tripadvisor erbij om te bepalen wat ik allemaal sowieso wil zien en bezoeken en daarna zoek ik het op in mijn reisgids en ga ik daar ook na hoe ik van A naar B komt want dat vindt je vaak weer niet terug in de reviews van Tripadvisor bij de bezienswaardigheden. Overigens gebruik ik Tripadvisor ook voor het zoeken van accommodaties, maar daar vertel ik jullie in een volgende blog volgende week meer over hoe ik mijn accommodaties vind en boek 😉

Plaats een reactie