Sintra een levensecht sprookje!

Sintra is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Portugal. Zoek je op Google op Portugal dan kom je al snel uit op foto´s van Sintra. Palacio de Pena in de omgeving van Sintra staat zelfs op de cover van de Loney Planet. Het is dus ook niet zo gek dat vele mensen hier naar toe willen. Het was voor mij DE reden waarom ik een stedentrip naar Lissabon heb geboekt. Ik moest en ik zou Sintra met mijn eigen ogen zien. Wil je weten wat ik van Sintra vond? Of het aan mijn verwachtingen voldeed? Hoe ik het heb beleefd en welke TopTips ik voor jou heb? Lees dan deze blog verder!

Eerste indruk van Sintra zodra je aankomt met de trein en rondloopt

Vele bloggers schrijven over Sintra dat het enorm sprookjesachtig is. Ik dacht toen ik dat las, eerst zien dan geloven. Ik vond het een beetje overdreven om eerlijk te zijn, maar meteen toen ik aankwam in Sintra voelde het alsof ik een een realife sprookje was beland. De vele verhalen van de bloggers online zijn waar! Sintra is echt sprookjesachtig mooi! Elke stap die ik zette voelde alsof ik in een sprookje wandelde. Het was liefde op het eerste gezicht. Mijn hart ging sneller kloppen van enthousiasme en ik merkte dat ik op sommige momenten m’n adem inhield van blijdschap en geluk. Helaas was ik wel 1 uur later in Sintra dan ik had gepland. De treinen rijden in het weekend namelijk maar 1x in het uur in plaats van elke 30 minuten. Ik had dus de trein van 10:01 in plaats van de trein om 09:01 uur of om 09:31 uur. Ik besloot daarom om 10:45 uur bij aankomst in Sintra als eerste de berg te beklimmen waar Castelo dos Mouros bovenaan de top ligt. Onderweg hier naar toe loop je door de botanische tuin van Sintra wat op zich al een bezoek waard is zo mooi!

Impressie van de Botanische tuin van Sintra

Bij de uitgang aan de andere kant van de botanische tuin ga je linksaf en volg je de weg. Je wandelt langs een klein schattig kerkje en daarna zie je rechts het bord Castelo dos Mouros en vanaf daar volg je de borden en het wandelpad omhoog. Onderweg wordt je getrakteerd op adembenemende uitzichten en prachtige natuur. Zeker als je net zoals ik van hiken houdt is dit een aanrader om te doen!

Wandeling omhoog naar Castelo dos Mouros, zo mooi!
Castelo dos Mouros

Het kasteel Castelo dos Mouros zelf is geweldig. Je hebt hier echt het gevoel alsof je terug in de tijd stapt. Het sprookje Sintra waar ik eerst in wandelde had ik met het kasteel verruild voor de Middeleeuwen. Overal waar je loopt over de kasteelmuren, bovenop de kasteeltorens heb je continu panoramisch uitzicht. Je ziet met helder weer zelfs Lissabon liggen herkenbaar aan het Jesus beeld Cristo Rei en de Pont 25 de Abril brug, je ziet de West kust, het dorpje Sintra en het bekende Palacio de Pena bovenop een berg verderop. Op en top genieten en een must als je van wijdse uitzichten houdt.

Castelo dos Mouros

Vanaf het Castelo dos Mouros vervolg je, je weg naar Palacio de Pena. Dit is de beroemdste, de bekendste en de meest gefotografeerde plek van Portugal. Deze mag je dus niet overslaan. Om er te komen heb je verschillende opties. Je kan vanaf het kasteel een bus of een taxi nemen naar Palacio de Pena. Hiervoor volg je de borden Palacio de Pena en loop je een klein stuk naar de weg vanaf waar de taxi´s en bussen vertrekken. Hier vindt je tevens toiletten en een ticketoffice voor Castelo dos Mouros. Een andere optie is te wandelen naar Palacio de Pena over de weg omhoog of je wandelt off the beaten track met de app Maps.me door de natuur. Ik heb uiteraard voor de laatste optie gekozen. Het laatste stukje wandel je dan wel over de weg.

Uitzicht en natuur tussen Castelo dos Mouros en Palacio de Pena
Palacio de Pena

Pacacio de Pena is een van de meest gefotografeerde plekken van Portugal en ik moet eerlijk zeggen het paleis is ook enorm fotogeniek. Het rood, geel en licht blauw met pastel wit komt als het goed weer is perfect naar voren. Ik vond het ontzettend gaaf om deze iconisch plek van Portugal nu eindelijk eens met mijn eigen ogen te zien! Eenmaal binnen de muren van het paleis wordt je overal getrakteerd op uitzichten van de omgeving. Je kan het paleis helemaal rondwandelen over de paleismuren waardoor je de gehele omgeving 360 graden rond ziet. Als je, net zoals ik, eerst bij Castelo dos Mouros bent geweest zie je deze ook in het landschap in de verte liggen en dan denk je wauw daar ben ik zojuist geweest! Verder kun je ook het paleis aan de binnenkant bezichtigen, dan zie je hoe de koningen hier vroeger hebben geleefd. Ik vond dit wel interessant om te zien en een aanrader. Je bent er toch en je hebt er voor betaald dus waarom zou je het niet bezoeken 😉

Palacio de Pena
Alta Cruz

Alta Cruz oftewel het hoge kruis of in het Engels High Cross is na Palacio de Pena de laatste plek in de omgeving van Sintra die ik heb bezocht en dit was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van mijn dag in Sintra. Het is ook het hoogste punt van de omgeving in Sintra. Wat ik niet wist is dat je vanaf het kruis een zeer bekend uitzicht hebt. Als je op Google zoekt op Sintra kom je vaak als eerste foto’s tegen van Palacio de Pena die vanuit de lucht, van een afstand zijn genomen. Ik dacht zelf dat deze foto’s met of een professionele camera waren gemaakt of met een drone en dat ik zelf het beeld van de bekende foto´s nooit met mijn eigen ogen zo zou zien, laat staan dat ik zelf dezelfde mooie foto kon maken. Maar OMG het is me gelukt, want vanaf het hoge kruis zie je dus DIT uitzicht en deze foto heb ik zelf gemaakt met mijn Iphone SE!

Het waanzinnig mooie, beroemde uitzicht op Palacio de Pena vanaf High Cross

Het was wel even een grote stap / sprong om op het kruis te klimmen maar ooooh wat was dit gaaf zeg! Ik had dit uitzicht totaal niet verwacht en ik heb hier serieus echt wel 10 min gestaan, er intens van genoten en natuurlijk veel foto’s genomen. Ik vond het zo gaaf dat ik deze foto´s zelf kon maken. Er is geen geen drone, geen professionele camera aan te pas gekomen, nee ik kon picture perfect van het beroemde Palacio de Pena zelf maken met mijn eigen Iphone SE! I felt like I was the Queen of the World for a moment! Zo gaaf!

High Cross en uitzicht 360 graden breed over de omgeving van Sintra
Palacio Nacional

Na de High Cross ben ik naar beneden gewandeld via een andere weg dan dat ik omhoog ben gewandeld via een route via de app Maps.me en ook hier liep ik weer door mooie natuur en had ik weer mooie uitzichten. Het gehele gebied rondom Sintra leent zich naast de bezienswaardigheden ook perfect voor wandelingen en hikes in de bergen / heuvels. Beneden in het historische centrum van Sintra bevind zich Palacio Nacional. Als je tijd te kort komt dan zou ik deze overslaan, maar dit is uiteraard persoonlijk. Ik hou meer van natuur en uitzichten en wat je binnen het paleis van Palacio Nacional ziet, zie je ook in kleinere / mindere mate in Palacio de Pena. Palacio Nacional is dus wel vele malen groter dan Palacio de Pena aan de binnenkant en ik vond het op een gegeven moment bizar om te zien hoe groot dit paleis is. Beseffende hoeveel kamers en ruimten dat dit paleis heeft en dat hier ooit mensen gewoond en geleefd hebben, was voor mij bijna onvoorstelbaar. Dat de immens grote keuken ooit vol met personeel heeft gestaan die hier werkte en dagelijks het eten voorbereiden voor de koningen. Een klein leuk detail vond ik het toilet in de Manuela zaal waar je links door een grote authentieke deur naar het toilet moest. Het leek net alsof ik terug in de tijd stapte en je durft bijna de deur naar het toilet niet open te doen, omdat je bang bent iets aan te raken van zoveel jaren oud. Een aparte ervaring.

Palacio Nacional aan de binnenkant en aan de buitenkant

Nadat ik het Palacio Nacional in het historische centrum had bezocht was het tijd om lekker rond te slenteren door de smalle, gekleurde sfeervolle straatjes van Sintra en te genieten van een lekker drankje op een van de vele terrassen. Sintra is een dorpje om in weg te dromen en is naar mijn mening echt een must visit als je op stedentrip bent in Lissabon. Ik heb bij dag hier afgesloten met een heerlijk diner in Villa 6 restaurant. Een betere afsluiter kon bijna niet zo lekker en goed was dit lokale restaurantje!

De knusse gezellige straatjes van Historische centrum van Sintra
Mijn TopTips voor Sintra
  1. Ga met de trein vanaf Lissabon. Treinen vertrekken vanaf Rossio in het centrum en je stapt in het centrum van Sintra uit. Doordeweeks gaan de treinen elke 30 minuten. LET OP: in het weekend gaat de trein maar 1x per uur, dus kijk goed hoe laat en mis hem niet op 10 minuten na zoals ik omdat je denkt dat de trein elke 30 minuten rijdt… in het weekend is dit dus elke 60 minuten! Hier check je de actuele treintijden.
  2. Ga bij aankomst eerst naar Castelo do Mouros, dan naar Palacio de Pena of eerst naar Palacio de Pena en daarna naar Castelo dos Mouros en als laatste naar Palacio Nacional in het historisch centrum. Bij aankomst gaan namelijk de meeste mensen eerst maar Palacio Nacional in het centrum van Sintra en daarna naar de rest. Hiermee vermijd je de grote drukte overal
  3. Neem genoeg eten en drinken mee. Ik had een glazen drinkfles bij me van 0,7 liter die ik elke keer bij vulde. Kraanwater is namelijk gewoon drinkbaar in Portugal. Qua eten had ik voor de hele dag eten mee en heb ik op verschillende uitkijkpunten lekker gepicknickt. Onderweg vindt je niet heel veel restaurants of eetgelegenheden alleen bij Castelo dos Mouros en bij Palacio de Pena is een klein toeristisch restaurant.
  4. Koop je tickets alvast online. Sommige tickets hebben dan ook een skip the line track. Indien er een rijd staat en jij hebt al een ticket kun je doorlopen, dat scheelt weer lang wachten. Ik had via blog van Travellust.nl onderstaande links gevonden: Tickets Castelo dos Mouros Tickets Palacio de Pena Tickets Palacio Nacional
  5. Vindt je de omgeving van Sintra zo leuk en wil je hier langer blijven en / of meerdere wandelingen en hikes maken dan vindt je hier meer informatie over de verschillende wandelingen die je in Sintra kunt maken.
  6. De treinen gaan tot in de avond laat terug naar Lissabon. Doe relaxt, neem je tijd en diner bij Villa 6 . Villa 6 is echt een geweldig klein lokaal restaurant in een van de knusse straatjes in Sintra. De eigenaar helpt je bij het maken van de juiste keuze en OMG wat was het eten hier lekker! Echt een aanrader op alle fronten! Zeker als je kennis wilt maken met de lokale keuken en de lokale wijn. Ik had het diner met de heerlijke wijn hier niet willen missen.

Plaats een reactie