Goedkoop vliegtickets boeken

Het liefste reis ik 365 dagen per jaar, maar dat gaat helaas niet financieel. Toch krijg ik heel vaak de opmerking van mensen in mijn omgeving dat ik zo vaak op reis ben met daarbij de vraag hoe ik dat allemaal voor elkaar krijg? Het begint allemaal bij het vinden van goedkope vliegtickets, want eerlijk deze zijn vaak het duurste onderdeel van een reis. Hoe vindt je de goedkoopste vliegtickets? Welke apps of websites kun je het beste gebruiken? Wanneer kun je het beste boeken? Waar moet je allemaal op letten? In deze blog deel ik al mijn tips met jullie!

1. Hoe zoek je het beste je vluchten?

Ik gebruik zelf altijd de website of de app van Skyscanner. Indien ik achter mijn laptop zit ga ik naar de website van Skyscanner, maar ik heb uiteraard ook de app van Scyscanner op mijn telefoon en Ipad zitten en deze werkt echt perfect! Skyscanner is zeer gebruiksvriendelijk, snel, efficient, onafhankelijk en laat je hierdoor het meest volledige aanbod zien wat er beschikbaar is. Dit komt mede doordat Skyscanner gelinkt is met Amadeus het boekingsprogramma waarmee alle luchtvaartmaatschappijen werken. Persoonlijk vind ik het ook een goede service van Skyscanner dat de app / website aangeeft dat je een dag eerder, een dag later later of vanaf een andere bestemming vliegende zoveel euro goedkoper uit bent. Hierdoor kan je dus ook flink sparen. Verder heeft Skyscanner een handige tool dat je kunt zoeken op luhthavens in de buurt en kan je flexibel zoeken met data. Zo krijg je de beste en goedkoopste opties te zien!

2. Je hebt je vlucht(en) gevonden, hoe boek je deze?

Zodra je via Skyscanner de vluchten hebt gevonden ga dan niet via Skyscanner de vluchten boeken. Ga ook niet via een derde partij zoals Supersaver, Kiwi.com, Expedia etc. je tickets boeken. Het probleem is namelijk als je via hen boekt en je wilt daarna nog iets toevoegen zoals bijvoorbeeld extra bagage gaat dit lastig of helemaal niet. Indien je dan de luchtvaartmaatschappij zelf rechtstreeks benaderd zullen zij zeggen niets te kunnen voor je doordat je via zo’n derde partij hebt geboekt. Het beste ga je naar de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij en boek je rechtstreeks bij hen je vliegtickets. Het fijne hier aan is ook dat dan de luchtvaartmaatschappij jouw boeking zelf beheert, er zit geen partij tussenin en indien er dan bijvoorbeeld een wijziging of vertraging is met je vlucht kunnen zij jou ook rechtstreeks op de hoogte brengen hiervan. Iets wat vaak niet kan of gebeurd als je via een andere partij je vliegticket boekt. Boek daarom altijd je vliegticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Het is vaak net ietsje duurder, maar dan krijg je wel de service van de luchtvaartmaatschappij en dat heeft ook weer grote voordelen, met name als er iets mis gaat. 

3. Wanneer moet je boeken voor de goedkoopste tickets?

Dit is altijd het grote dillema voor iedereen… Boek ik nu? Of wacht ik totdat de prijs nog verder daalt? Het is en blijft altijd een gok dit, maar over het algemeen is het met vliegtickets zo dat hoe eerder je boekt hoe goedkoper ze zijn. Waarom? Omdat luchtvaartmaatschappijen met prijsklassen werken. Ze zetten een aantal tickets in de goedkoopste prijsklasse, een aantal tickets in een iets hogere prijsklasse, een aantal andere tickets weer in een nog hogere prijsklasse etc. Zodra de tickets in de goedkoopste prijsklasse weggeboekt zijn gaan de tickets in de volgende, hogere prijsklasse in de verkoop. Het enige moment wanneer de tickets weer terug goedkoper aangeboden worden is als er iemand zijn of haar goedkope tickets annuleert en deze weer automatisch terug in de verkoop gaan, maar… er zijn wel uitzonderingen hier op. Zo heeft iedere luchtvaartmaatschappij wel een periode dat zij ticketsale hebben. Bij KLM zijn dit de Werelddeal weken welke altijd in september zijn en eind december net de dag na de kerst. Vaak zie je dat andere luchtvaartmaatschappijen hier in mee willen concurreren met als gevolg dat ook zij een ticketsale organiseren. Zo hebben Transavia en TUI fly ook standaard altijd ticketsale de dag na kerst en dit kan soms de helft van de prijs schelen! Dus de beste tip die ik je kan geven is boek vroeg, boek op tijd, maar wacht wel even op de ticketsale met de kerst want dan zijn de prijzen over het algemeen op hun best!

4. Wat zit er bij een vliegticket inbegrepen?

Het is belangrijk om heel goed te lezen, letter voor letter, wat er precies bij je vliegticket inbegrepen zit. Neem dus niet alleen uitgebreid de tijd om een vliegticket te zoeken, maar steek ook alle nodige tijd in het daadwerkelijk boeken van je vluchten. Waarom? Omdat je bij de ene maatschappij wel ruimbagage erbij inbegrepen hebt, bij de andere mag je echt alleen 1 stuk handbagage meenemen, bij een andere maatschappij mag je een kleine tas en een handbagage koffer samen meenemen en bij weer een andere maatschappij mag je alleen een kleine tas meenemen en moet je zelfs bijbetalen voor een handbagage koffer. Het wordt steeds gekker bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Met name Ryanair is een maatschappij waar je echt moet opletten op dit soort zaken! Een klein voorbeeld uit eigen ervaring: Ik heb een keer gevlogen voor 55 euro naar Kroatie en de ruimbagage die ik mee wilde meenemen was 25 euro, oftewel de ruimbagage kostte de helft van wat het ticket kostte. Hetzelfde geldt met stoelreserveringen, drinken aan boord en maaltijden, dit zijn bij veel luchtvaartmaatschappijen extra kosten die erbij komen indien je hier gebruik van wilt maken. De laatste tip die ik je hier wil meegegeven let ook goed op of de luchtvaartmaatschappij je verplicht om zelf online in te checken en je eigen instapkaart (boardingpas) uit te printen. Sommige maatschappije hebben dit in hun voorwaarden staan en indien je dit niet doet moet je bij sommige gewoon €40 euro op de luchthaven betalen omdat ze je daar bij de balie moeten inchecken en je instapkaart moeten uitprinten. 

5. Kan je een ticket nog wijzigen achteraf of niet?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je achteraf niet meer je ticket wijzigen. Zorg er dus voor dat je naam correct zoals geschreven in je paspoort op je ticket geschreven staat. Voor getrouwde vrouwen geldt dat je als achternaam altijd je meisjesnaam gebruikt. Hetzelfde geldt door de vluchtdata controleer deze goed voordat je definitief boekt. Er zijn wel maatschappijen die data of namen kunnen wijzigingen, maar hier zitten vaak behoorlijke kosten aan verbonden. Wil je deze kosten niet, maar wel de flexibiliteit hebben om je ticket achteraf nog te wijzigen? Dan bieden veel luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig een flextarief optie. Je betaald dan een klein bedrag extra vaak 10 a 15 euro extra zodat je altijd je datum kunt wijzigen kosteloos of je naam kunt laten corrigeren indien je deze fout hebt ingevoerd.

Dit zijn de 5 beste persoonlijke tips die ik jullie kan meegeven voor het zoeken en het boeken van een vliegticket. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en onthoudt, de pret begint met het boeken van een vliegticket, je eerst stap naar die droombestemming, naar die prachtige mooie reis of geweldige vakantie is gezet! Je hebt iets om naar uit te kijken. Heel veel plezier en… succes 🙂

Plaats een reactie