De Hollandse tulpenvelden meer dan alleen de Keukenhof en de Bollenstreek

Iedereen kent de Keukenhof. De Keukenhof, gelegen vlakbij Lisse, wordt ieder jaar door duizenden Nederlanders en buitenlandse toeristen bezocht voor de beroemde Nederlandse tulpen en de vele tulpenvelden in de omgeving van de Keukenhof, maar wist je dat de Keukenhof en de bollenstreek daar omheen niet de enige plek in Nederland zijn waar je de tulpen en tulpenvelden kunt bewonderen? Er zijn nog vele andere plekken in Nederland waar je velden vol met tulpen kunt bewonderen en waar bijna niemand anders, geen enkele toerist komt. Wil je weten waar deze plekken zijn? Lees dan deze blog verder!

De Flevopolder

Ik kende de tulpenvelden voornamelijk van de Keukenhof en de omgeving, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, oftewel de bollenstreek. Wat ik niet wist is dat je elders op andere plekken in Nederland ook de tulpenbollen in bloei kan bewonderen. Via Facebook las ik in een blog dat de Flevopolder ook tulpenvelden had en dat je hier tevens ook mooie routes had om of met de auto te rijden of te fietsen. Aangezien ik altijd graag van de bekende, gebaande paden afwijk stond het meteen op mijn bucketlist om in april / mei te doen in Nederland. Nu is de Flevopolder al wat bekender aan het worden ten opzichte van andere plekken in Nederland, maar uiteraard komen hier nog steeds een stuk minder bezoekers dan in de bollenstreek. In 2019 bezochten zo’n 70.000 mensen de tulpenvelden in de Flevopolder. Hier vind je alle informatie m.b.t. activiteiten en routes van de velden vol tulpenbollen in de Flevopolder of klik op deze link voor nog meer informatie.

Goeree-Overflakkee & Zeeuws-Vlaanderen

Uiteindelijk heb ik de Flevopolder in april 2018 niet bezocht. Ik kwam ik op Facebook ook een artikel tegen van het AD Hoeksche Waard dat er op Goeree-Overflakkee de tulpenbollen al volop in bloei stonden. Ik dacht huh? Tulpenvelden op Goeree-Overflakkee?! Dat kan toch niet?! Staan ze daar ook?! Maar ja, ze staan er echt, notabene naast het eiland De Hoeksche Waard waar ik ben opgegroeid!. In april 2018 ben ik vanuit de Hoeksche Waard naar Goeree-Overflakkee gefietst op mijn racefiets en ik trof velden, akkers vol tulpenbollen aan op het Zuid-Hollandse eiland. Ik was echt verrast hoe mooi en gaaf het eruit zag! Ik vond sowieso Goeree-Overflakkee een verrassend mooi eiland. Mooie natuur, mooie uitzichten en ambachtelijke, knusse, Pittoreske dorpjes. Ik ben stiekem een klein beetje verliefd geworden op Goeree-Overflakkee. Ondanks ik uit de Hoeksche Waard oorspronkelijk kom was ik nog niet eerder op Goeree-Overflakkee geweest. Ik ga hier zeker nog een keer ga terug komen. Sowieso in april want die velden vol tulpen blijven prachtig! De route voor mijn fietstocht heb ik hier gevonden.

Foto impressie van mijn fietstocht langs de tulpenvelden op Goeree-Overflakkee

Voor wat betreft de velden op Goeree-Overflakkee deze worden weinig bezocht en buitenlandse toeristen weten al helemaal niet hun weg hier naar toe te vinden dus je hebt de velden grotendeels voor jezelf helemaal alleen. Wist je trouwens dat zo’n 7 procent van tulpenbollen van Goeree-Overflakkee afkomt? Als ik je nu nog niet heb overtuigt om in april naar Goeree-Overflakkee te gaan dan weet ik het ook niet meer. Als je trouwens nog zuidelijker wilt gaan vindt je tevens in Zeeuws Vlaanderen ook tulpenvelden. Meer informatie en een route in het uiterste zuiden van Nederland vindt je hier.

De Noordoostpolder & Kop van Noord-Holland

Na mijn bezoek aan de Keukenhof en de tulpenvelden op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wilde ik mijn ervaringen hier met jullie delen, maar ik dacht als ik alleen over Goeree-Overflakkee schrijf als alternatief voor de bollenstreek en de Keukenhof ben ik vast niet volledig. Ik ging op onderzoek uit en ik kwam nog 2 hele gave gebieden tegen die ik meteen op mijn lijst heb gezet om volgend jaar te bezoeken. Naast de Flevopolder ligt de Noordoostpolder en ook hier vindt je velden vol met tulpenbollen. Met ruim 2000 hectare bollenvelden is Noordoostpolder één van de grootste bloembollengebieden van Nederland. Ook hier is er een autoroute van 99 km uitgezet en je hebt ook een fietsroute van 55 km. Meer informatie over de routes, activiteiten en festivals in de Noordoostpolder vindt je hier.

Mijn persoonlijke voorkeur fietsend op mijn racefiets langs de tulpenvelden, zalig!

De laatste streek die ik tegenkwam op internet die ik erg interessant vind is de Kop van Noord-Holland. Toen ik hier naar ging zoeken kwam ik erachter dat dit de grootste bloembollen streek van Nederland is. De streek rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout mag dan de naam “De Bollenstreek” hebben het is absoluut niet de grootste bloembollen streek. In het noorden van Noord-Holland vindt je vanaf de kust van Petten tot aan Den Helder bollenvelden non-stop aaneengesloten achter elkaar. Als je de artikelen op internet mag geloven is de horizon hier prachtig. Geen flatgebouwnen, geen stedenbouw, geen snelwegen, maar Oud-Hollandse molens, duinerij en typische stolpboerderijen als achtergrond van de tulpenvelden. Op de website www.indekop.hollandbovenamsterdam.com vind je elk jaar een artikel over de tulpen in de Kop van Noord-Holland en een andere website waar je hierover veel nuttige informatie vindt is die van Bloeiend Zijpe

Ik hoop dat ik je met deze blog overtuigt heb om van de gebaande paden af te wijken en niet alleen maar naar de Keukenhof en haar bekende omgeving De Bollenstreek te gaan als je wilt genieten van de Hollandse tulpen velden. Ga naar Zeeuws-Vlaanderen, Goeree-Overflakkee, de Flevopolder, de Noordoostpolder of naar het oerhollandse Kop van Noord-Holland. De (buitenlandse) toeristen weten hun weg hier naar toe (nog) niet te vinden dus je hebt op deze plekken de bloembollenvelden voor je zelf alleen! Goeree-Overflakkee en de Keukenhof bezocht ik in april 2019, volgend jaar zijn de Flevopolder, de Noordoostpolder, de Kop van Noord-Holland aan de beurt!

Wil je weten wat ik van de mega toeristische Keukenhof vond? Je leest er alles over in deze blog

De Keukenhof een must have seen in Nederland

Plaats een reactie