De Keukenhof, een must have seen in Nederland

Van alle 4 de seizoenen in Nederland is de lente mijn favoriete seizoen. Het blijft langer licht, de zon schijnt vaker, de dagen zijn langer en alles komt uit zijn winterslaap tot bloei! Een van de bloemen die tot bloei komen zijn de beroemde Hollandse tulpen. Velden vol kleurrijke tulpenbollen vindt je op meerdere plaatsen in Nederland. De bekendste en meest bezochte plek is de Keukenhof. In april 2019 bezocht ik dan eindelijk voor het eerst de Keukenhof. Ben je benieuwd wat ik er van vond? Welke TopTips ik voor jou heb? En of er buiten de Keukenhof ook nog andere plekken zijn waar je de tulpenvelden kunt spotten? Ik vertel je er alles over in deze blog!

Zoals jullie weten ben ik veel op pad, zowel binnen als buiten Nederland. Tijdens mijn reizen ontmoet ik altijd mensen uit verschillende landen. Velen van hen vertellen mij trots dat ze in Nederland zijn geweest. Gelukkig gaat niet iedereen alleen maar naar Amsterdam naar de coffeeshops en naar de “Red Light District”, maar ontdekken ze ook de rest van Nederland waaronder de Keukenhof. Ik schaamde mij alleen altijd diep als ze mij enthousiast vertelden dat ze in de Keukenhof waren geweest, dat het zo ongelogelijk mooi was en mij vroegen: “Have you been there as well?” Euhm…. nee, nog niet… but it is on my bucketlist to visit… schaam, schaam, schaam…. Het werd dus hoog tijd dat ik een keer de Keukenhof bezocht zodat ik niet meer vol schaamte moet toegeven dat ik hier zelf nog nooit ben geweest.

Verse stroopwafel opeten tussen de tulpen bij een molen, Hollandser kan bijna niet!
De Keukenhof

De Keukenhof is wereldwijd beroemd vanwege de prachtige bloemenshows en tulpen velden. Vanaf de derde week in maart tot en met de tweede week in mei staan de bloemen in bloei en kun je de Keukenhof bezoeken. Wat ik niet wist is dat de Keukenhof is de grootste lente tuin ter wereld is, best wel indrukwekkend en iets om als Nederlander trots op te zijn. Mijn bezoek aan de Keukenhof voelde sowieso wel een klein beetje aan alsof ik terug naar mijn roots was, terug naar de basis, naar de dingen waar mijn vaderland zo om bekend staat en ik merkte dat ik trots op mijn land was. Wat ik namelijk het allerleukste aan de Keukenhof vond waren de massa´s toeristen die er rondliepen. Normaal gesproken ben ik allergisch voor hordes toeristen, maar in de Keukenhof vond ik ze erg vermakkelijk. In de meest vreemde houdingen fotograferen ze de bloemen en maken ze de meest gekke selfies. Als je gewoon even 5 minuten op 1 punt blijft kijken zie je mensen achter elkaar poseren, foto´s maken en selfies nemen. Hi-la-risch! Iedereen lacht, iedereen is vrolijk en iedereen geniet. Ik genoot op mijn beurt weer van hun plezier in de Keukenhof. De reactie van de Amerikanen maakte mij wel het meeste trots. Hen hoorde ik vaak zeggen Oh My God look at the colours, how great! Oh My God look at these flowers they look gorgeiuous! It is amazing! En ik dacht toen ik hen dat hoorde zeggen ja my country is amazing!

Prachtige bloemshows in de Keukenhof
Tulpomania de historie van de tulp

Met de prachtige bloementuinen buiten in de Keukenhof zou je bijna niet naar binnen gaan in het gebouw van Juliana / Tulpomania, maar deze mag je niet missen bij je bezoek aan de Keukenhof. In alle andere gebouwen zie je prachtige bloemenshows, maar in dit gebouw maak je kennis met de verrassende geschiedenis van de tulp. Wist je dat de tulp oorspronkelijk helemaal niet uit Nederland komt maar uit Turkije?! Ergens in 1593 heeft de Turkse Sultan een Oostenrijkse Ambassadeur een aantal tulpenbollen geschonken die deze op zijn beurt weer aan Carolus Clusius gaf en hij plante de eerste tulpenbol vervolgens in Nederland. De rest is geschiedenis. Ik vond het ook bizar om te zien dat Nederland vandaag de dag de grootste exporteur is van de tulp en hoeveel we ervan exporteren . Dit soort leuke weetjes en feitjes zie je allemaal in Tulpomania terug.

Boottocht bij de Keukenhof

Waar je ook meer informatie krijgt over onze Nederlandse tulp en het ontstaan ervan is tijdens de 45 minuten durendere fluiterboottocht. Tot mijn verbazing kostte deze boottocht maar 8 euro en het leuke hieraan is dat je de tulpenvelden weer van een totaal andere kant ziet, de waterkant.Dit is weer net even een andere beleving dan dat je het wandelend ervaart of op de fiets. Daarnaast zit er een audiogids bij waardoor je leuke informatie meekrijgt. Zo hoor je over hoe de bloembollen teelt precies werkt, waar de Keukenhof haar naam aan dankt, hoe de Keukenhof is ontstaan en nog heel veel meer. Ik vond het wel een meerwaarde hebben aan mijn bezoek aan de Keukenhof en echt duur vond ik het ook niet. Als je dan toch 1x in je leven er naar toe gaat doe het dan meteen goed toch?

In een fluiterboot op het water zie je de tulpenvelden van een totaal andere kant.
Fietsen in de omgeving van de Keukenhof

Heb je de Keukenhof bezocht en heb je nog tijd over? Je kan voor 15 euro een fiets huren en in de bollenstreek gaan rondfietsen. Om eerlijk te zijn vind ik dit persoonlijk het leukste. Fietsen en dan de eindeloze lange velden zien vol gekleurde bloemen, Nederland op zijn mooist! Ik ben hier helaas niet meer aan toegekomen, maar ik heb wel een leuke fietsroute in de bollenstreek voor je opgezocht en ik ben van plan om deze route volgend jaar op mijn racefiets te gaan rijden. Wat ik altijd zeg, je moet altijd iets achterlaten om voor terug te komen en je kan niet alles tegelijkertijd.

Met mooi weer combineer je de fietstocht tussen de tulpenvelden met lekker relaxen aan het strand.. Wat wil je nog meer? De fietsknooppunten wijzen je de weg

Ben je trouwens benieuwd waardoor ik fietsen langs de velden vol met tulpen het leukste en het mooiste vind terwijl ik deze route in de omgeving van de Keukenhof nog niet heb gefietst? Je kan behalve in de omgeving van de Keukenhof (Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout) ook in de Flevopolder, Noordoostpolder, de Kop van Noord-Holland en op Goeree-Overflakkee velden vol met tulpenbollen vinden en laat ik nu net in april 2019 op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee een fietstocht hebben gemaakt. Je leest er meer over in deze blog.

De Hollandse tulpenvelden meer dan alleen de Keukenhof en de Bollenstreek

Ik vond de Keukenhof absoluut mooi, maar ik zou er niet snel nog een keer naar toe gaan. Persoonlijk vind ik het vele malen leuker om tussen de bloembollen velden te fietsen op Goeree-Overflakkee, de Flevopolder of in de omgeving van Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, maar ik vind wel dat je als Nederlander minstens een keer in de Keukenhof moet zijn geweest. Dus ben je nog nooit in de Keukenhof geweest? Schaam je en ga er naar toe het kan nog t/m 19 mei dit jaar en anders heb je volgend jaar weer een herkansing.

Een laatste impressie van de geweldig mooie bloementuinen in De Keukenhof
Mijn TopTips voor de Keukenhof
  1. Koop je entreekaart online via de website van de Keukenhof. Je krijgt dan een E-Ticket welke geldig is gedurende gehele periode dat de Keukenhof geopend is. Je zit dus niet aan een bepaalde datum vast en je hoeft ter plaatse niet in de rij te staan om een kaartje te kopen
  2. Qua vervoer kan je met de trein en vervolgens met de expres bus rechtstreeks vanaf Haarlem, Schiphol, Amsterdam RAI, Leiden . Het voordeel is dat je dan minder kans hebt om vast te staan in de file. Je kan op de website van de Keukenhof tevens ook een combo ticket kopen. Dan heb je, je entreekaart samen met de bus in 1 prijs inbegrepen. Dit is over het algemeen goedkoper dan beiden los van elkaar te kopen.
  3. De NS heeft ook vaak leuke aanbiedingen / deals in de periode dat de Keukenhof open is. Ze hebben vaak dagdeals dat je een treinkaart inclusief entreekaart kunt kopen voor de Keukenhof en geloof me hier mee kan je best wel wat geld besparen. We zijn en blijven Nederlanders toch?
  4. Ga als het enigszins kan niet in het weekend naar de Keukenhof. Op zaterdag en zondag is het echt stervend druk in de Keukenhof en kom je bijna niet door de mensenmassa heen. Ik ben zelf doordeweeks op woensdag geweest en dit was prima te doen.
  5. De tulpenvelden buiten de Keukenhof staan vaak na de 2e week van april in bloei tot eind april. Houdt hier rekening mee als je deze ook wilt zien / bezoeken wanneer ze in volle bloei staan.

Plaats een reactie